COMUNICAREA INTERNA IN ORGANIZATII CISMARU PDF

Cismaru, Diana-Maria (): Comunicarea interna in organizatii, Bucuresti: Ioan/ Mihai Deac (): Schimbare organizațională și comunicare internă. Cismaru, D.M. Comunicarea internă în organizaţii. Bucureşti: Editura Tritonic, 2. Drucker, P. Despre profesia de manager. Bucureşti: Meteor Press, Iacob, Dumitru, Cismaru, Diana-Maria, Pricopie, Remus (). Relaţii publice Comunicarea internă în organizaţii, [Internal communication in organizations].

Author: Tojasho Tojagis
Country: Burma
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 5 October 2012
Pages: 150
PDF File Size: 10.7 Mb
ePub File Size: 19.39 Mb
ISBN: 631-8-52529-718-3
Downloads: 15454
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samurg

Emitentul trebuie sa urmareasca primirea feed-back-ului, pentru ca astfel se completeaza intelegerea si se faciliteaza rezultatul actiunii intreprinse. Pentru ca cismrau mesajelor sa fie percepute asa cum a intentionat emitatorul, procesul de codificare si decodificare trebuie sa aiba aceleasi date de referinta.

Principala utilitate a acestei solutii rezida in faptul ca duce la intarirea relatiilor cu partenerii si clientii existenti, reduce timpul de lucru, creste eficienta si calitatea. Ea poate fi structurata pe sectiuni menite sa organizeze si sa usureze modul de lucru al utilizatorilor.

Jn pe orizontala dispune de canale mai putin variate: Asociatia Americana de Management a elaborat o lista cu zece reguli privind comunicarea eficienta [21]: Dupa cum considera si Alex Mucchielli: Tehnica ascultarii active consta in receptarea, decodificarea si verificarea mesajului integna dialog imediat cu emitentul.

Daca, din diverse cauze, aceste canale informale de comunicare devin mai importante pentru membrii organizatiei decat cele oficiale, exista pericolul ca informatia care circula in interior sa se transforme in zvon sau barfa. Ciskaru in comunicarea interpersonala, cat si in comunicarea organizationala este necesar sa se respecte anumite reguli pentru ca mesajele sa fie transmise eficient si sa fie intelese de receptor exact cum a intentionat emitatorul sa le transmita: De aici au aparut si conflictele interne.

Pentru a nu favoriza deformarea mesajului transmis, trebuie evitata utilizarea unor cuvinte sau expresii confuze sau a jargonului limbajul intragrup. Modelul orvanizatii al comunicarii Procesul de comunicare din cadrul organizatiei se poate defini, dupa tipicul comunicarii interumane, ca proces prin care are loc schimbul de mesaje in vederea realizarii obiectivelor individuale si comune ale membrilor ei.

  BORDERLINE MAURO HEGENBERG PDF

Abordare psihosociala clinicaIasi, Editura Polirom, Acesta este tipul de sedinta cel mai frecvent practicat, fie pentru a economisi timpul participantilor, fie pentru ca se ignora importanta desfasurarii unei sedinte cu specific si cerinte proprii. Interlocutorii trebuie sa foloseasca in discutie cuvinte si gesturi prin care sa atesta bunavointa, disponibilitatea afectiva.

Comunicarea cis,aru este liantul care asigura construirea unei perceptii comune acceptate de toti membrii organizatiei.

Diana-Maria Cismaru – Google Scholar Citations

Intterna IT se gandesc si la implementarea unui sistem de Telnet, care permite utilizatorului conectarea la calculatoare indepartate, ca si cum s-ar afla in fata unui terminal direct, conectat la acel computer. Acelasi mesaj poate avea semnificatii diferite in functie de contextul in care a fost rostit, chiar daca emitatorul este acelasi.

Pentru a intelege comunicarea organizationala trebuie sa pornim de la ideea ca structura organizatiei se suprapune comunicarii interpersonale. Daca aceasta situatie va continua, se poate ajunge pana la blocarea functionarii organizatiei datorita dezvoltarii necontrolate a unor canale informale, paralele celor oficiale si proliferarea mesajelor redundante si a zvonurilor.

Comunicarea organizationala poate fi imbunatatita si prin intermediul sedintelor, unde se utilizeaza comunicarea directa unilaterala si comunicarsa.

Este de preferat ca vorbitorul sa nu fie intrerupt in timp ce expune mesajul, intrucat isi poate pierde firul logic sau poate omite anumite aspecte. Operatorii de la call center preiau reclamatiile clientilor si le transmit mai departe, prin e-mail, catre departamentele abilitate pentru verificare si solutionare. Public awareness and perceptions of carbon dioxide capture and storage CCS: Scrutinizing the impact of CCS communication on opinion quality: Daca informatiile sunt formulate ambiguu, mesajul este interpretat de fiecare receptor in functie de cunostintele sale si poate fi deformat de la forma corecta; astfel, sarcina respectiva nu va fi rezolvata corespunzator.

Este un spatiu care se defineste prin opozitie cu spatiul faptului trait cotidian.

International Journal of Reviews and Studies in Economics and Public Administration

Pentru a se desfasura in cele mai bune conditii, recomandam ca sedinta sa fie pregatita in cateva etape esentiale: Comunicarea organizationala se poate confrunta si cu anumite obstacole. Zvonurile si barfele pot afecta negativ functionarea de ansamblu a organizatiei, generand dezordine si haos.

  BAJO LA LLUVIA AJENA JUAN GELMAN PDF

Acest program nu este postat pe intranet pentru a orrganizatii trimiterea de colete de la sediu catre farmacii. Oamenii au frecvent astfel de idei si din aceasta cauza nu inteleg un anumit mesaj intr-un anumit fel asa cum a intentionat emitatorul deoarece considera imposibila acea interpretare, diferita de ceea ce gandesc ei.

Expresiile elevate, prea tehniciste comunicares prea subtile adresate unui receptor insuficient pregatit sunt inutile. Procesele de stabilire a obiectivelor, de realizare a concordantei cu structura organizatorica si informationala, de armonizare a actiunilor cu obiectivele initiale si de eliminare a defectiunilor, de antrenare a personalului, se bazeaza pe primirea si transmiterea de mesaje. Dar, in primul rand, trebuie create niste reguli dupa care se vor dezvolta toate aceste instrumente.

O foarte buna tehnica de perfectionare a comunicarii organizationale este comunkcarea activa.

Am prezentat ca solutii de imbunatatire a comunicarii interne doua metode: Specialistii IT recomanda ca posibila solutie dezvoltarea unei retele de Extranet sigure si usor de utilizat. Aceste sedinte se desfasoara atat dupa un calendar prestabilit pentru a urmari stadiul lucrarilor, calitatea etc.

Receptorul nu trebuie sa interpreteze sau sa faca presupuneri, ci sa ceara lamuriri acolo comhnicarea mesajul nu a fost suficient de clar. Toate paginile Web sunt identificate printr-o adresa unica, denumita Universal Resource Locator URL – sistem universal pentru localizarea resurselor. Exista riscul ca mesajul sa fie transformat, filtrat in timp ce trece de la un nivel la altul, deoarece fiecare nivel poate interpreta mesajele in functie de propriile necesitati sau obiective.

Cei ce comunica trebuie sa fie siguri pe suportul comunicarii.

Structure of the course:

Departamentul financiar poate afisa raportul anual sau trimestrial si lista cu programarile intalnirilor dintre actionari. Multi cercetatori si autori de specialitate au incercat sa defineasca fenomenul comunicarii cat mai complex si mai corect. Reprezentarea grafica a comunicarii formale.